Wyznacz parametr
an1282: wyznacz wartość m, dla której reszta z dzielenia wielomianu P(x) przez dwumian Q(x) wynosi R,
gdy:
P(x) = m2 x10 − 6 x5 − 3m
Q(x) = x−1
R = 4
wychodzi mi √13 , ale to zły wynik. Ktoś pomoże?
26 paź 15:28
mondrala: ja tego równiez nie rozumiem.
26 paź 15:42
gosc: Podziel sobie pisemnie te wielomiany P(x)/Q(x)
Wyjdzie Ci reszta m
2−3m+6 (chyba ze pomyliłam się w rachunkach

. Przyrównujesz ją do zera:
m
2−3m+6=4
m
2−3m+2=0
wyliczasz m (delta itd)
26 paź 15:54
Piotr 10: W(1)=4
Reszta z dzielenia wielomianu P(x) przez dwumian x−a jest równa W(a)
26 paź 15:56
Aga1.: Reszta z dzielenia wielomianu P(x) przez dwumian x−p jest równa W(p), u Ciebie p=1
i R=4, więc
W(1)=4
czyli
m2*110−6*15−3m=4
dokończ.
26 paź 15:57
gosc: faktycznie, że to o wiele prościej
26 paź 16:02
an1282: wyszło mi m
1 = −2 i m
2 = 5
dziękuję!
26 paź 17:53