Trzy liczby tworzą rosnący ciąg arytmetyczny.Jeżeli pierwszą z nich zwiększymy o
kamczatka: Trzy liczby tworzą rosnący ciąg arytmetyczny.Jeżeli pierwszą z nich zwiększymy o 1, to
otrzymamy ciąg geometryczny. Jeżeli drugi wyraz otrzymanego ciągu geometrycznego pomnożymy
przez 2, a trzeci zwiększymy o 11, to znów otrzymamy ciąg arytmetyczny.Wyznacz te liczby.
26 paź 15:21
Aga1.: x,y,z, −ciąg arytmetyczny, i x<y<z,
czyli
2y=x+z
x+1,y,z, ciąg geometryczny,czyli
y2=z(x+1)
x+1,2y,z+11− ciąg arytmetyczny,czyli
2*2y=x+1+z+11
rozwiąż układ równań z trzema niewiadomymi lub przyjmij inne oznaczenia,x=a1, y=a2=a1+r,
z=a3=a1+2r wtedy otrzymasz układ równań z dwiema niewiadomymi.
26 paź 15:33
kamczatka: y2=z(x+1)
4y=x+z+12
ten układ trzeba rozwiązać ?
26 paź 16:17
kamczatka: jak taki układ rozwiązać ?
26 paź 16:21
Aga1.: Jeszcze jedno równanie
2y=x+z
26 paź 17:35
kamczatka: to jak to rozwiązać ?
26 paź 22:11
kamczatka: ?
27 paź 08:20
kamczatka: 2y=x+z
y2=z(x+1)
4y=x+z+12
te 3 układy muszę na raz rozwiązać ?
27 paź 09:04
kamczatka: pomoże ktoś ?
27 paź 11:42
kamczatka: ?
27 paź 12:59