nierówności, wielomiany
szymoo0n: Wykonać dzielenie wielomianów: (−x5−2x4+2x3+7x2+8x+4) : ( x2 + x + 1) .
Korzystając z otrzymanego wyniku wyznaczyć rozwiązanie nierówności: (−x5 − 2x4 + 2x3 + 7x2
+ 8x + 4)(3− x)3 (x −1)6 ≤0
wynik dzielenia to −x3 −x2 +4x +4
proszę o jakieś wskazówki
26 paź 15:17
wredulus_pospolitus:
dobry wynik dzielenia
26 paź 15:18
wredulus_pospolitus:
−x3 −x2 +4x +4 rozłóż metodą grupowania
26 paź 15:19
szymoo0n: ok, a to równanie?
26 paź 15:19
szymoo0n: −x2(x+1) +4(x+1)
(−x2+4)(x+1)
26 paź 15:21
wredulus_pospolitus:
dokładnie
z pierwszego nawiasu − przed i lecisz dalej
26 paź 15:22
szymoo0n: a co tu dalej do zrobienia?

nie musze wrócić do tego równania z (3−x)
3 (x−1)
6 ?
26 paź 15:23
szymoo0n: ten (x−1)6 nigdy nie będzie ujemny, nie wiem czy dobrze mysle i co dalej robic..
26 paź 15:28
szymoo0n: ktoś?
26 paź 15:32
szymoo0n: moze jednak?
26 paź 17:30
Hajtowy: −(x2+4)(x+1) = 0
x2+4 − sprzeczne
x=−1
Odp. x=−1
26 paź 17:32
Hajtowy: A jak miałeś zespolone to jeszcze :
x=−2i
x=2i
26 paź 17:33
szymoo0n: dobra nie rozumiem
miałem podzielić wielomiany, wyszedł ten wielomian który zwinąłem w 2 nawiasy, za pomocą tego
wyniku miałem jakość rozwiązać nierówność podaną przeze mnie w poleceniu (z nawiasami do potęg
3 i 6).
rozwiązaniem raczej będzie przedział/y
26 paź 17:46
Hajtowy: (−x5−2x4+2x3+7x2+8x+4)(3−x)3(x−1)6 ≤ 0
(x−3)(x−2)(x−1)2(x+1)(x+2)(x2+x+1) ≤ 0
Odp. x=1 ?
26 paź 18:10
Hajtowy:

No więc jak widać na załączonym obrazku ...
Odp jest to co jest pod osią OX a także to co na niej leży.
Odp wg mnie jest : x ∊ [−2;−1] ∪ [2;3] ∪ {1}
26 paź 18:17