Proszę mi wytłumaczyć :3 cos
dom2: Dlaczego gdy rysuję y=cos2x to cosinusoida się zwęża ? Im lepiej to pojmę tym łatwiej będzie mi
rozwiązywać zadania
26 paź 15:10
wredulus_pospolitus:
tak ... zwęża się ... ponieważ dla x=π/2 masz cos(π/3) ... czyli dwa razy 'szybciej' będziesz
miał okres
26 paź 15:20
Lorak: Może zaczniemy od tego, że mamy y=cosx i niech ta funkcja przyjmie jakąś konkretną wartość, np.
| | 1 | | π | | π | |
cosx= |
| ⇒ x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ, k∊C |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
Funkcja y=cos2x przyjmie tę samą wartość dla argumentu dwa razy mniejszego (bo masz 2x, czyli
podwojony argument)
| | 1 | | π | | π | |
cos2x= |
| ⇒ 2x = |
| +2kπ lub 2x=− |
| +2kπ |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
x= |
| +kπ x=− |
| +kπ, k∊C |
| | 6 | | 6 | |
26 paź 15:23
C: Po prostu podstawiaj sobie wartości za x. Musisz oczywiście znać wykres danej funkcji, w tym
przypadku cosx.
np. dla punktu π2 otrzymasz wartość taką jaką funkcja cosx przyjmuje dla π (π2 * 2),
dla 3π2 otrzymasz wartość taką jaką przyjmuje cosx dla 3π (3π2 * 2) itd.
26 paź 15:24