Oblicz rzeczywistą powierzchnię wyspy,
geo: Oblicz rzeczywistą powierzchnię wyspy, która na mapie w skali: 1: 4 000 000 ma 3cm2
powierzchni.
Jaką powierzchnię zajmie ta wyspa na mapie w skali 1: 800 000
Czy moje rozwiazanie jest prawidłowe?
1)
1cm − 4 000 000 cm
1cm2 − 400 km2
1cm2 − 400 km2
3cm2 − x
x = 1200 km2 <− powierzchnia wyspy w skali 1: 4 000 000
2)
1 cm − 800 000 cm
1cm2−8km2
I co potem w tym podpunkcie?
26 paź 15:09
gosc: W pierwszym przykładzie też masz błąd, bo:
skoro 1 cm − 4 000 000 cm , albo inaczej 1cm − 40km
to 1 cm2 − 1600 km2
26 paź 15:14
dero2005:
1 cm = 4 000 000 cm = 40 km
1cm2 = 40*40 = 1600 km2
3 cm2 = 3*1 600 = 4 800 km2
26 paź 15:19
Aga1.: 1cm −4 000 000cm=40km
1cm2− 40km*40km=1600km2
3cm2− 3*160km2=
26 paź 15:20
geo: Dziękuję Wam bardzo za pomoc
26 paź 15:22
gosc: 2)
1cm−8km
1cm2 − 64 km2
dalej bierzesz rzeczywistą pow. wyspy i dzielisz przez 64:
4800/64=75
26 paź 15:27