rozwiaz nierownosc
iza: rozwiaz nierownosc
k3 +3k2 +2k +6 <0
26 paź 14:15
wredulus_pospolitus:
polecam metodę grupowania zastosować
26 paź 14:16
iza: wychodzi (k2 +2) (k+3)2<0 ktos mi moze wytlumaczyc dokladnie jak to narysowac i czemu?
26 paź 14:20
Mystic:

k
3 +3k
2 +2k +6 <0
k
2(k+3)+2(k+3)<0
(k
2+2)(k+3)<0
z tego wyznaczany pierwiastki
k
2+2=0 ⇔ brak rozwiazan
k+3=0 ⇔ k=−3
zaczynami rysować z pod osi x (w naszym przypadku k) i przechodzimy przez punkt k=−3,
odczytujemy zbiór wartości pod osią czyli
k∊(−∞,−3)
26 paź 14:49