Wyznaczanie parametrów funkcji kwadratowej która rośnie i maleje
Paweł: Dana jest funkcje kwadratowa f(x)=ax2 + bx + c. Wyznacz wszystkie wartości parametrów a, b,
c, wiedząc, że funkcja f jest rosnąca w przedziale (− nieskończoność, 1> i malejąca w
przedziale <−1 , nieskończoność), jednym z jej miejsc zerowych jest liczba (−3) a w przedziale
<0,2> największą wartością funkcji jest liczba 6
26 paź 14:07
gosc: jakiś błąd masz w tych przedziałach ,gdzie fukncja maleje i rośnie bo te przedziały pokrywają
się...
jesli f maleje w przedziale <1, nieskonczoność> to
wiadomo, że parabola będzie skierowana ramionami do dołu. W jedynce będzie wierchołek i
wartość
największa paraboli. Wiesz, że w przedziale <0,2> największa wartość to 6, więc ta 6 będzie dla
x=1.
Jedno miejsce zerowe jest w x=−3. W jedynce mamy oś symetrii paraboli, więc drugie miejsce
zerowe znajdzie się po drugiej stronie jedynki w takiej samej odległości, czyli w x=5.
Układasz sobie układ 3 równan
f(1)=6
f(−3)=0
f(5)=0
i rozwiązujesz
26 paź 15:09
Paweł: Dzięki za zainteresowanie, ale zadanie przepisalem dokładnie, wiec takie są przedziały a co do
reszty to chorowalem ostatni tydzień wiec jakoś niewiele mi to mówi
26 paź 17:39