matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomian.
Blue:
Rozłóż wielomian na czynniki grupując jego wyrazy: w(x) = 1/2x
3
−1/6x
2
−3x +1 Wynik jest: 1/6(3x−1)(x−
√
6
)(x+
√
6
) Jak to zrobić
?
26 paź 14:06
irena_1:
1
1
1
1
x
3
−
x
2
−3x+1=
x
2
(3x−1)−(3x−1)=(3x−1)(
x
2
−1)=
2
6
6
6
1
1
=(3x−1)*
(x
2
−6)=
(3x−1)(x−
√
6
)(x+
√
6
)
6
6
26 paź 17:55