średnia arytmetyczna
ciekawsky: Mam takie, być może głupie, pytanie. Otóż:
gdy liczę średnią arytm. z danych: 100, 75 to jest rowna 87.5;
gdy z danych 75,80,100, to jest ona rowna 85.
Dlaczego tak jest?
Przyjmijmy, że mam dane 80,75, x.
Żeby średnia była wyższa niż z dwóch pierwszych danych (77.5), x musi być większe od 82.5.
Co gdy mamy te dane i możemy, powiedzmy, jedną wykeślić, tak by zwiększyć średnią?
Np. gdy x=100, wykreślamy 75; gdy x=60, to wykreślamy x.
Nie wiem, czy dość jasno zawarłem pytania, ale jeśli ktoś zrozumiał o co mi chodzi, to z góry
dziękuję za przeczytanie i odpowiedź.
26 paź 13:51
daras: bo jest inna liczba danych
mam nadzieję, że robisz to recznie a nie przy pomocy kalkulatora

więc najpierw c=dzielisz przez 2 a potem przez 3
ale chyba nie zrozumiałem o co Ci tak naprawdę chodzi, sorry:(
26 paź 14:19
daras: PS. żeby zwiększyć średnią trzeba wykreślić najmniejsza z danych liczb
26 paź 14:20