26 paź 13:42
Vizer: up
26 paź 17:21
ciekawsky: a którego nie umiesz?
26 paź 18:25
Vizer: Emm wszystkie umiem, to jest w formie podzielenia się rozwiązaniami, bo na forum pojawiały się
zadania z tego konkursu, ale w okresie gdy nie można było je jeszcze rozwiązywać.
26 paź 18:30
Mila:
Vizer umie wszystkie rozwiązać, pytanie , które Ty umiesz?
26 paź 18:31
Vizer: Najciekawsze dla mnie z tego zestawu było zadanko z geometrii oraz zadanie z kombinatoryką, ale
to raczej dlatego, że zawsze miałem trudności z tym działem. Nie chciałem wstawiać tutaj
rozwiązań, bo myślałem, że tegoroczni maturzyści, będą chcieli popróbować

Witaj
Milu
26 paź 18:38
Krzysiek: Są jakieś ciekawe rozwiązania zadania 7? Czy po prostu rozpisanie na kilka przypadków i zwykłe
liczenie...
26 paź 18:39
Krzysiek: co do zadania 3, PuRXUTM niedawno dodał podobne zadanie.
26 paź 18:42
Vizer: Co do zadania 7, rozpisywałem na przypadki, może jest coś sprytniejszego, nie wiem.
A 3, to w sumie zrobiłem, ale rozwiązania nie jestem pewien.
26 paź 18:47
Mila:
Witam!
26 paź 18:50
MQ: Dzięki Vizer za zadanka. Wyglądają na ciekawe. Nie wiedziałem, że AGH organizuje taki
konkurs.
26 paź 19:46
Lorak: Mogę prosić o jakąś wskazówkę do 1 zadania?
26 paź 22:40
Basia:
zastanów się jaką resztę z dzielenia przez 3 otrzymasz przy
dzieleniu kwadratu liczby całkowitej
a jaką przy dzieleniu przez 3 elementów tego zbioru
26 paź 22:44
Lorak: Kwadrat liczby całkowitej przy dzieleniu przez 3 da resztę 1 lub 0.
Dzieląc elementy tego zbioru przez 3 dostanę resztę 2
26 paź 22:53
Basia: no właśnie

i tyle; gdyby tam była jakaś, która jest tym kwadratem dawałaby resztę 0 lub 1
a tam takiej nie ma bo wszystkie dają resztę 2
i koniec zabawy
w rozwiązaniu dla AGH należało wykazać, że kwadraty dają resztę 0 lub 1
26 paź 22:56
Lorak: I to chyba kończy dowód. Jak wpadałaś na to, żeby akurat wykorzystać podzielność przez 3 ?
26 paź 22:56
Basia: Doświadczenie

O podzielności przez 3 kwadratu liczby całkowitej po prostu wiem, a to,że liczba postaci 6n+2
nie da przy dzieleniu przez 3 ani reszty 0, ani reszty 1 rzuca się w oczy.
26 paź 23:07
Saizou : a dałoby radę to zrobić indukcją

pytam z ciekawości
26 paź 23:14
Lorak: ok, dzięki za pomoc
26 paź 23:18
Vizer:
Ja rozpisałem to w ten sposób:
Każdą liczbę całkowitą możemy przedstawić jako : 6k, 6k + 1, 6k + 2, 6k + 3, 6k + 4, 6k + 5
Podnosząc każdą z tych liczb do kwadratu, nie otrzymamy nigdy liczby postaci 6n + 2
(6k)2 = 36k2 = 6 * 6k2 = 6 * n + 0
(6k + 1)2 = 36k2 + 12k + 1 = 6(6k2 + 2k) + 1 = 6 * n + 1
(6k + 2)2 = 36k2 + 24k + 4 = 6(6k2 + 4k) + 4 = 6 * n + 4
(6k + 3)2 = 36k2 + 36k + 9 = 6(6k2 + 6k + 1) + 3 = 6 * n + 3
(6k + 4)2 = 36k2 + 48k + 16 = 6(6k2 + 8k + 2) + 4 = 6 * n + 4
(6k + 5)2 = 36k2 + 60k + 25) = 6(6k2 + 10k + 4) + 1 = 6 * n + 1
Sprawdziłem każdą liczbę całkowitą, nie otrzymałem po podniesieniu do kwadratu liczby postaci
6n + 2, co należało udowodnić.
26 paź 23:55
Vizer: Za to jestem ciekawy wyniku zad.3, bo tam wszystko może być
| | | |
Mój wynik to : nn − | (2n − 2), ale nie jestem go pewny, czyli zrobiłem przez zdarzenie |
| | |
przeciwne, tj. wszystkich opcji mamy n
n, następnie zdarzenie przeciwne do dokładnie dwa
puste, to dokładnie dwa zapełnione, więc wybieram dwa pudełka i obsadzam kulki tak by zawsze
były tam jakieś kulki. Po odjęciu powinno wyjść to co w zadaniu. Ale czy na pewno? Nigdy nie
byłem w tym dobry.
27 paź 00:02
Piotr 10: Zadanie 4 identyczne jakie mam w arkuszy maturalnym, dokładnie takie ''Dana jest funkcja
f(x)=5
I log0,2xI. Narysuj wykres funkcji g(x)=f(x+2) −2 , podaj jej dziedzinę, zbiór
wartości i miejsce zerowe''
27 paź 00:12
Basia: to jest równoważne z czymś takim:
| | | |
wybieram te dwa pudełka: | sposoby |
| | |
i teraz n kul rozmieszczam w n−2 pudełkach tak żeby żadne nie było puste
rozpisz sobie to dla n = 4
będzie 14 możliwości
{a,b,c} {d}
{a,b,d} {c}
{a,c,d} {b}
{b,c,d} {a}
i odwrotnie skoro pudełka rozróżnialne
oraz
{a,b} {c,d}
{a,c} {b,d}
{a,d} {c,d}
{b,c} {a,d}
{b,d} {a,c}
{c,d} {a,b}
(tu już nie podwajamy, bo "odwrotności" są)
czyli 2*4+6 = 14
a u Ciebie
| | | |
44 − | (24−2) = 44 − 6*24 − 6*2 = 28−6*24 − 6*2 = |
| | |
2
4(2
4−6) − 12 = 16*10 − 12
więc za dużo
jeżeli do jutra nie wymyślisz jak powinno być to napiszę
27 paź 00:14
Vizer: Hmm a skoro kulki są rozróżnialne (anie tylko pudełka) to nie powinny to być ciągi, czyli
(a,b,c) to nie to samo co (b,c,a) ?
27 paź 00:19
Basia:
no nie
w pudełku nr 1 jest kot, zając i miś
w pudełku nr 1 jest zając, miś i kot
czy to jakaś różnica ?
27 paź 00:22
Basia: to nie są ciągi; to są zbiory
27 paź 00:23
Vizer: No może, wydawało mi się, że skoro rozróżnialne są to ma to znaczenie, dawno miałem
kombinatorykę i to zadanie sprawiło mi trudność. Jeśli są to faktycznie zbiory to muszę to
przemyśleć jeszcze.
27 paź 00:28
Basia:
no więc tak:
| | | |
(1) wybieramy dwa pudełka, które będą puste czyli | |
| | |
rozmieszczamy n kul w n−2 pudełkach tak, żeby żadne nie było puste
mamy dwie możliwości:
(2) 3 kule w jednym pudełku i w pozostałych po jednej
(3) po dwie kule w dwóch pudełkach i w pozostałych po jednej
(2)
| | | |
wybieram jedno pudełko na trzy kule | = n−2 |
| | |
| | | |
wybieram 3 kule do tego pudełka | |
| | |
pozostałe n−3 kule rozmieszczam po jednej w n−3 pudełkach (n−3)!
razem:
(3)
| | | |
wybieram pierwsze pudełko, w którym będą dwie kule | = n−2 |
| | |
| | | |
wybieram dwie kule do tego pudełka | |
| | |
| | | |
wybieram drugie pudełko, w którym będą dwie kule | = n−3 |
| | |
| | | |
wybieram dwie kule do tego pudełka | |
| | |
pozostałe n−4 kule rozmieszczam po jednej w n−4 pudełkach (n−4)!
razem:
| | | | | | | | |
(n−2)* | *(n−3)* | *(n−4)! = (n−2)! | |
| | | | |
ostatecznie mam
27 paź 09:53
Vizer: Hmm coś dalej się nie zgadza, dla n = 4 wychodzi 120
27 paź 11:23
Basia:
masz rację; nie "doprzepisywałam" z kartki
w (3) to ma być jeszcze podzielone przez 2
czyli będzie
dla n = 4
| | | |
no i teraz wybór tych pustych czyli | = 6 |
| | |
i mamy 6*14 = 84
27 paź 11:38