parzystość/nieparzystość
szymoo0n: sprawdz czy funkcja jest parzysta lub nieparzysta
f(x)= |3x−2| − |3x+2|
prosilbym bardziej o rady bo odpowiedź mam
gdy robię f(−x) i opuszczam wartości bezwzględne wychodzi mi to samo co przy f(x)
26 paź 13:41
wredulus_pospolitus:
zacznijmy od tego, że możesz po prostu narysować sobie:
f(x) = |3x−2| − |3x+2|
26 paź 13:44
Bizon:
... to licz raz jeszcze −
26 paź 13:45
wredulus_pospolitus:
i ta funkcja NA PEWNO nie jest parzysta
niech: x>3/2 (wtedy |3x−2| = 3x−2 ... oraz |3x+2| = 3x+2 ... czyli f(x) = −4)
niech x<3/2 (wtedy |3x−2| = −3x+2 ... oraz |3x+2| = −3x−2 ... czyli f(x) = +4)
czyli ta funkcja na pewno nie jest parzysta ... może być jedynie nieparzysta
26 paź 13:46