granica
plopole: granica ciągu
oblicz granicę ciągu
an=(n+3)(an+1)
wiem taki banalny przykład a nie wiem jak zacząć już robiłem trudniejsze granice i wychodziło
proszę o pomoc i z góry dziękuję
26 paź 13:40
wredulus_pospolitus:
a
n = coś * a
n
26 paź 13:40
plopole: sorry tam powinno być 2n
26 paź 13:41
plopole: an=(n+3)(2n+1)
26 paź 13:41
wredulus_pospolitus:
a nie 2*n
26 paź 13:42
plopole: ahhhhhh tak 2n tam ma być
26 paź 13:43
plopole: masz jakiś pomysł

26 paź 13:45
plopole: to trzeba zrobić z tw. o arytmetyce granic lim(a
n*b
n)

wtedy wychodzi nieskończoność * niesk. czyli odpowiedz to nieskoń.

?
26 paź 13:50
ciekawsky: ta
26 paź 13:52
plopole: okej thx
26 paź 13:54