wyznaczyć rozwiazanie rownania :
;#62;: |1−3*|2−x||=5 graficznie i rachunkowo.
Cos mi sie nie zgadza w obliczeniach, ale nie wiem gdzie blad robie.
26 paź 13:32
;#62;: Podbijam
26 paź 13:48
Garth:
Skoro nie znamy tych blednych obliczen, to nie mozemy ich skorygowac.
26 paź 13:52
ciekawsky: podpowiem |2−x|=|x−2| i generalnie |x−2|= x−2 (x≥2) ∨ −x+2 (x<2)
26 paź 13:56
;#62;: Tez tak mam. Wydaje mi sie ze przy liczeniu w 2 przypadkach robie błąd, moglby ktos pomoc ?
26 paź 14:08
;#62;: Pomoglby ktos ? Bo mecze sie z tym i nie mam pomyslu na to.. poza tym ze mam rozpisane dwa
przypadki to nic dalej nie mam dobrze..

Zalezy mi na tym bo reszte zadan mam podobnych i tamtych tym bardziej nie zrobie.
26 paź 15:35
Trivial:
Graficznie:
2−x −| . |→ |2−x| −*(−3)→ −3|2−x| −+1→ 1 − 3|2−x| −| . |→ |1 − 3|2−x||
26 paź 15:39
Aga1.: Rachunkowo
I1−3Ix−2I
I=5 (zdejmuję czerwoną wartość bezwzględną)
1−3Ix−2I=5 lub 1−3Ix−2I=−5
po przekształceniu
| | −4 | |
Ix−2I= |
| sprzeczność lub Ix−2I=2⇒x−2=2 v x−2=−2⇒x=4 v x=0 |
| | 3 | |
26 paź 15:50
;#62;: Dzieki, graficznie jak sie rozwiazuje to od tego co jest najbardziej w srodku?
26 paź 15:57
Trivial: Tak
26 paź 15:58
;#62;: A jesli licze dziedzine i w mianownikach mam √2|x|−|2x+1| oraz 3√3−x
To pisze ze pierwszy mianownik nie moze byc rowny 0 oraz jest ≥0 czyli >0 ?
Jesli tak to jesli mam 2|x|−|2x+1|>0
Co dalej? Nie wychodzi mi..
26 paź 16:16
;#62;: Tego drugiego nie ruszylem..
26 paź 16:16
;#62;: Juz mam. Nieaktualne
26 paź 16:28