Janek191:

r =
√5
x + 2y − 1 = 0
s leży na osi OY ⇒ S = ( 0; y
s )
Okrąg ma być styczny do prostej o równaniu x + 2y − 1 = 0 , więc odległość jego
środka od tej prostej musi być równa
√5
czyli
| | I 1* 0 + 2*ys − 1 I | |
|
| = r = √5 |
| | √12 + 22 | |
| I 2ys − 1 I | |
| = √5 / * √5 |
| √5 | |
I 2 y
s − 1 I = 5
2y
s − 1 = − 5 lub 2 y
s − 1 = 5
2 y
s = − 4 lub 2 y
s = 6
y
s = − 2 lub y
s = 3
S
1 = ( 0, − 2) S
2 = ( 0 ; 3 )
Równania okręgów stycznych do danej prostej mających promień o długości r =
√5 :
( x − 0)
2 + ( y + 2)
2 = 5 i ( x − 0)
2 + ( y − 3)
2 = 5
lub
x
2 + ( y + 2)
2 = 5 i x
2 = ( y − 3)
2 = 5
=========================================
Korzystamy z wzoru:
( x − a)
2 + ( y − b)
2 = r
2