matura styczeń 2012
pucka: Jednym z pierwiastków wielomianu W(x)= x3+mx2+nx+2 jest liczba 1. Reszta z dzielenia
wielomianu W(x) przez dwumian x+1 jest równa 4. Oblicz współczynniki m i n.
26 paź 13:01
Bartman: 1. Z tego że jeden jest pierwiastkiem W(x) wynika, że W(1) = 0, więc 1 + m + n + 2 = 0, m + n
= −3
2. Zapisanie 2. informacji − W(x) = P(x) * (x+1) + 4, gdzie P(x) to jakiś wielomian stopnia 2.
W takim razie:
W(−1) = P(x) * (−1 + 1) + 4
W(−1) = 4
(−1)3 + (−1)2*m + (−1)*n + 2 = 4
−1 + m − n + 2 = 4
m − n = 3 oraz m + n = −3
2m = 0
m = 0, n = −3
26 paź 18:57