logarytm
dzej_dzej: jak w innej postaci zapisac
log212 2x
26 paź 12:44
wredulus_pospolitus:
wskazówki:
26 paź 12:45
dzej_dzej: "d" tyczy się tylko "b"? nie tak jak u mnie gdy do 2 jest podniesiony logarytm a nie 2x?
26 paź 12:48
wredulus_pospolitus:
tak ... 'd' tyczy się TYLKO b
to jest loga (bd)
natomiast zapis log2ab = (logab)2
26 paź 12:49
dzej_dzej: do takiego zapisu też doszedłem, tylko mam to w równaniu i muszę jakoś logarytm opuścić i nie
wiem jak
26 paź 12:51
wredulus_pospolitus:
to napisz całe równanie ... może musisz zrobić tam podstawienie t = log2 x
ach i oczywiście: loga (b*c) = logab + logac
26 paź 12:52
dzej_dzej: log2122x +3log12x −3=0
26 paź 12:54
dzej_dzej: log12x =t
wtedy 2t2+ ....hm t3 − 3 =0 ?
26 paź 12:55
dzej_dzej: wadzi mi ta trójka przed drugim logarytmem, myśle że nie może być to po prostu 3t
26 paź 12:56
wredulus_pospolitus:
nie
log2(1/2) 2x = (log(1/2)x + log2(1/2)2)2 = (t − 1)2
3log(1/2)x = 3t
26 paź 13:00
wredulus_pospolitus:
pamiętaj, że:
3logab = loga (b3)
a nie (logab)3
26 paź 13:01
dzej_dzej: okej
jeszcze pytanie o mały szczegół
dlaczego w nawiasie TYLKO 2 logarytm jest podniesiony do kwadratu?
26 paź 13:05