matura listopad 2011
pucka: Wiadomo, że pierwiastkami wielomianu W(x)=x3+ax2+bx+6 są liczby −1 i 2. Rozwiąż nierówność
W(x)>0
26 paź 12:34
wredulus_pospolitus:
1) W(−1) = 0
2) W(2) = 0
rozwiąż ten układ równań w celu wyznaczenia 'a' i 'b'
rozwiąż nierówność
26 paź 12:36
ICSP: ze wzorów Viete'a dla wielomianu stopnia III masz od razu trzeci pierwiastek :
x3 = 3
Stad:
(x−3)(x+1)(x−2) > 0 ⇒ x ∊ (−1 ; 2) ∪ (3 ; + ∞)
26 paź 12:36
pucka: jak wyliczyłaś, że w(−1)=0 skoro tam jest a i b?
wytłumaczcie mi to po kolei, błagam
26 paź 12:53
Piotr 10: Jeżeli liczba d jest pierwiastkiem wielomianu, to W(d)=0
26 paź 13:02
pucka: tak, to wiem. tylko jak wyszło, że W(−1)=0 skoro wychodzi równanie W(−1)= a−b+5
a W(2)= 4a+2b+14
26 paź 13:06
wredulus_pospolitus:
pucka ... pierwiastkami wielomianu są liczby −1 i 2
oznacza, że W(−1) = 0 i W(2) = 0 ... bo to dokładnie oznacza, że te liczby są pierwiastkami
tego wielomianu
26 paź 13:07
pucka: ok, już rozumiem. tylko z czego mam teraz wyliczyć ten układ?
26 paź 13:08
wredulus_pospolitus:
no właśnie napisałaś:
W(−1) = a−b+5 = 0
W(2) = 4a+2b+14 = 0
i masz układ równań
26 paź 13:10
pucka: już wyliczał, że a=−4, b=1. w co teraz z tą nierównością w(x)?
26 paź 13:11
pucka: teraz muszę podstawić to wyliczone a i b? jeśli tak to wyjdzie: x3−4x2+x+6>0
26 paź 13:17