Oblicz współczynniki a,b,c,d wielomianu W określonego wzorem W(x)=ax^3+bx^2+cx+d
jerey: Oblicz współczynniki a,b,c,d wielomianu W określonego wzorem W(x)=ax3+bx2+cx+d, gdzie a jest
różne od zera, wiedząc, ze pierwiastkami wielomianu W są liczby 1,2,3 oraz W(−1)=−12
26 paź 12:32
wredulus_pospolitus:
1) W(1)=0
2) W(2)=0
3) W(3)=0
4) W(−1) = −12
układ równań z czterema niewiadomymi ... rozwiązujesz
26 paź 12:34
wredulus_pospolitus:
albo prościej:
wiesz że pierwiastkami są liczby 1,2,3
więc:
W(x) = ax3+bx2+cx+d = a*(x−1)(x−2)(x−3)
W(−1) = −12 ... podstawiasz i wyliczasz 'a'
następnie wymnażasz nawiasy i pokazujesz ile wynosi b,c,d
26 paź 12:35
jerey: rozumiem ,ze układ z 4 niewiadomymi mam z macierzy rozwiazac? bo innego sposobu nie dostrzegam.
26 paź 13:57
Aga1.: Nie musisz rozwiązywać układu równań, jeśli skorzystasz z postaci iloczynowej, gdyż wielomian
trzeciego stopnia ma co najwyżej trzy pierwiastki
skoro
W(x)=a(x−1)(x−2)(x−3)
i W(−1)=−12
to
a(−1−1)(−1−2)(−1−3)=−12
a=....
26 paź 15:43