ciągi
Irena:( : zbadaj monotoniczność ciągu o wyrazie ogólnym
an=2n−5n+1
26 paź 11:54
5-latek: POlicz wyraz a{n+1} i zbadaj znak an+1−an
26 paź 11:59
Irena:( : nie wiem jak to zrobić...

{(n+1)+1}(2n−5)−{(n+1)−5}(n+1)=0
czy tak mniej więcej powinno mi wyjść na tym etapie

?
26 paź 13:02
Irena:( : zapomniałam tam dodać dwójki, ale nie ważne
wyszło mi na razie −3(n+1)−3n=0
26 paź 13:11
5-latek: | | 2(n+1)−5 | | 2n−3 | |
tak na szybko bo wyjezdazam zaraz an+1= |
| = |
| |
| | n+1+1 | | n+2 | |
| 2n−3 | | 2n−5 | |
| − |
| teraz do wspolnego mikanownika to sprowadz |
| n+2 | | n+1 | |
| (2n−3)(n+1)−(2n−5)(n+2) | |
| =policz |
| (n+1)(n+2) | |
Teraz zobacz mianownik bedzie zawsze dodatni bo n jest zawsze >0 bo tak naprawde n nalezy do
N{+}
Teraz zbadaj po wymnozeniu jaki znak bedzie mial licznik i . WObec tego jaki znak ma caly ten
ulamek ?
26 paź 13:43
Irena:( : dzięki
26 paź 13:45
Irena:( : malejący

?
26 paź 13:52
26 paź 14:30
Janek191:
wiec
| | 2*( n +1) − 5 | | 2n + 2 − 5 | | 2n − 3 | |
an +1 = |
| = |
| = |
| |
| | ( n +1) + 1 | | n + 2 | | n + 2 | |
zatem
| | ( 2n − 3)*( n + 1) − (2n − 5)*( n + 2) | |
an +1 − an = |
| = |
| | ( n + 1)*( n + 2) | |
| | 2n2 + 2n − 3n − 3 − ( 2n2 + 4n −5n − 10) | |
= |
| = |
| | ( n +1)*( n + 2) | |
| | 7 | |
= |
| > 0 , bo licznik jest dodatni i mianownik jest dodatni |
| | ( n + 1)*( n + 2) | |
( jako iloczyn liczb naturalnych ).
a
n + 1 − a
n > 0 więc ciąg ( a
n ) jest rosnący.
==========================================
26 paź 15:28