wielomiany
Irena:( : dany jest wielomian:
W(x)=(x−3m)(x+m+1)(x−7)
a) wyznacz pierwiastek tego wielomianu
b)wyznacz liczbe m, tak aby suma pierwiastków tego wielomianu była równa 20
26 paź 11:52
Hajtowy: a) Wielomian zapisany jest w postaci iloczynowej,czyli
W ( x ) = 0 ⇔ (x−3m)(x+m+1)(x−7)=0
Z tego masz: x
1−3m= 0 v x
2+m+1=0 v x
3−7=0
x
1=3m v x
2=−m−1 v x
3=7
b) Suma pierwiastków ma być równa 0
3m−m−1+7=20
2m=14
m=7
Dla tej wartości m suma pierwiastków jest równa 20 a pierwiastkami są liczby:
x
1=27
x
2=−8
x
3=7
Lepiej się chyba wytłumaczyć nie da
26 paź 11:59
Hajtowy: x
1=21 oczywiście... a nie 27

3*7=21

Moja literówka
26 paź 12:02
Irena:( : jesteś super

dziękuje
26 paź 12:15
Hajtowy: Luzik
26 paź 12:18
Irena:( : a pomożesz jeszcze przy jednym

?
26 paź 12:31
wredulus_pospolitus:
daj to zobaczymy
26 paź 12:32
Irena:( : dana jest funkcja f(x)=x3+ax−1 wyznacz parametr a, jeśli wiadomo że do wykresu tej funkcji
należy punkt A=(−2,3) dla jakich argumentów wartości tej funkcji są większe od wartości
funkcji g(x)=x3+2x2−1
zakończyłam na etapie
−6x−2x
2>0
i nie wiem czy mam coś dalej robić a jeśli tak to co...
26 paź 12:36
Irena:( : pomoże ktoś

26 paź 13:12
Irena:( mógłby ktoś sprawdzić: A tu ktoś pomoże

bo nadal nie doszłam do tego jak to zrobić

proszę
26 paź 16:16