Funkcja kwadratowa
Piotruś: Wykaż, że jeśli suma współczynników we wzorze funkcji f(x)=px2 + qx +m jest równa zeru, to
funkcja f ma co najmniej jedno miejsce zerowe.
czyli napisałem p+q+m=0
Z tego wyznaczyłem m i podstawiłem do wzoru na Δ
Wyszło, że Δ=(q+2p)2
Nie wiem co dalej. Proszę o pomoc.
26 paź 11:50
ICSP: A co z przypadkiem gdy p = 0 ?
Wtedy nie możesz korzystać ze wzoru na deltę.
Δ = (q + 2p)2 ≥ 0 zatem trójmian kwadratowy posiada co najmniej jeden pierwiastek.
26 paź 11:52
Piotruś: A no to pomyślę nad tym. Dzięki!
26 paź 11:59