równanie
Irena:( : rozwiąż równanie:
x5−8x3+16x=0
26 paź 11:49
5-latek: Wylacz x przed nawias i dostaniesz w nawiasie rownie dwukwadratowe a to juz ptrafisz
rozwiazac
26 paź 11:56
Irena:( : ale to jak mam to zrobić

?
x
3(x
2−8)+16x=0
czy x(x
4−8x
2+16)=0
nie rozumiem tego
26 paź 12:27
wredulus_pospolitus:
oczywiscie wersja druga
i w tym co masz w nawiasie ... robisz podstawienie: t= x2 ; t≥0
i rozwiązujesz tą część (równianie kwadratowe)
26 paź 12:31
Irena:( : (x
2−4)(x
2−4)=0
tak

26 paź 12:49
wredulus_pospolitus:
si seniorita
czyli ostatecznie masz:
x*(x2−4)2 = 0
czyli:
x*[(x−2)(x+2)]2 = 0
26 paź 12:50
Irena:( :
26 paź 12:51
Irena:( : czyli x
1=0 ∪ x
2=2 ∪x
3=−2
tak

?
26 paź 12:55