matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierówności
Irena:( :
rozwiąż nierówność
2
3x+5
≤1
26 paź 11:42
...:
− dziedzina: ...
2−3x−5
≤0
3x+5
−9(x+1)(x+5/3)≤0 ... itd
26 paź 11:47
Hajtowy:
2
≤ 1
3x+5
2
−1 ≤ 0
3x+5
5
D=R−{−
}
3
2−3x−5
≤ 0
3x+5
−3x−3
≤ 0
3x+5
(−3x−3)(3x+5) ≤ 0
5
x=−1 v x=−
3
x ≥ −1
5
x < −
3
Odczytać chyba to umiesz
Widać gdzie kółeczko otwarte a gdzie domknięte
26 paź 11:51
5-latek:
Nie dajesz sie wykazac Irenie
26 paź 11:57
Hajtowy:
5
Zawsze można zapytać dlaczego w wyniku liczba −
ma otwarte kółeczko
3
26 paź 12:12