PROCENTY
xantor: Po dwóch latach stan konta w banku przy półrocznej kapitalizacji wzrósł z 20 000zł do
21 227,30zł.
a) Oblicz roczną stopę procentową w tym banku i wynik podaj z dokładnością do 1%.
b) Po ilu latach pieniądze zgromadzone na koncie wystarczą na zakup towaru za 25 000zł?
26 paź 11:41
dero2005:
a)
V = V
o(1 +
rm)
m*n
21227,3 = 20000(1+
r2)
2*2
1+
r2 = t
21227,3 = 20000*t
4
| | 21227,3 | |
t4 = |
| = 1,061365 |
| | 20000 | |
4lnt = ln1,061365 = 0,05955
| | 0,05955 | |
ln t = |
| = 0,14889 |
| | 4 | |
t = 1,015
1 +
r2 = 1,015
r2 = 0,015
r = 0,03 = 3%
26 paź 13:09
dero2005:
b)
V = V
o(1+
rm)
mn
25000 = 20000(1+
0,32)
2n
25000 = 20000*1,015
2n
| | 25000 | |
(1,0152)n = |
| = 1,25 |
| | 20000 | |
1,030225
n = 1,25
| | ln1,25 | | 0,2231 | |
n = |
| = |
| = 7,49 |
| | ln1,030225 | | 0,29777 | |
odpowiedź: po 8 latach
26 paź 13:29
xantor: co znaczy ten ln?
26 paź 13:30
dero2005:
logarytm naturalny
ln = lge
26 paź 14:43