funkcja
Irena:( : wyznacz miejsca zerowe funkcji określonej wzorem:
f(x)= x2−4x−2
26 paź 11:40
...:
− dziedzina
− uprość
... i banał −
26 paź 11:42
5-latek: 1. Dziedzine wyznaczamy z mianownika czyli x−2≠0 to x≠ policz
2 Miejsca zerowe wyznaczmy w ten sposob ze przyrownujemy licznik do 0 i potem rozwiazania
sprzwdzamy zdziedzina
czyli u nas x2−4=0 widzisz wzor skroconego mnozenia a2−b2 ? to dzialaj
26 paź 11:46
Irena:( : czyli będzie x=2, x=−2 tak
26 paź 11:47
5-latek: Nie .
czy x=2 nalezy do dziedziny ? Napisalem CI z e rozwiaznia sprawdzamy z dziedzina .
26 paź 11:52
Hajtowy: x2−4=0
x2=4
x=2 v x=−2
Dziedzina:
x−2≠0
x≠2
D=R−{2}
Odpowiedź: x=−2
26 paź 11:53
Irena:( : ok. dzięki
26 paź 11:55