naszkicuj wykres funkcji
bella: Naszkicuj wykresy funkcji:
1)y=lx−1l+x
2)y=2lx−1l+lx+2l
3)y=lx+4l−lx−1l
0gólnie chodzi o to by zrobić to za pomocą przekształceń, jednak nigdy wcześniej nie robiliśmy
przykładów, gdzie x występowało 2 razy i nie mam pojęcia jak się za to zabrać

Gdyby ktoś mi
to wytłumaczył byłabym wdzięczna
26 paź 10:43
5-latek: Robisz przedzialy 1) x−1=0 to x=1 i teraz dla x≥1 y=|x−1|+x to y=x−1+x to y=2x−1 i rysujesz ta
posta ale tylko w tym przedziale
natomiast dla x<1 y=|x−1|+x to y=−(x−1)+x=−x+1+x to y=1 i rysujesz eykres tej funkcji y=1 ale
w tym przedziale .
Pozostale analogicznie .
26 paź 10:53
Hajtowy:

3) Przykład
Przedziały:
(−oo;−4) <−4;1) <1;+oo)
1) (−oo;−4)
−x−4−(−x+1)=−x−4+x−1
y=−5
2) x+4−(−x+1)=x+4+x−1=2x+3
3) x+4−x+1=5
1) y=−5 x ∊ (−oo;−4)
2) y=2x+3 dla x ∊ <−4;1)
3) y=−5 dla x ∊ <1;+oo)
Wg mnie to tak wygląda
26 paź 11:00
Hajtowy: Źle to narysowałem...

y=−5 dla 1 przedziału ma być na −5 a nie na +5
y=5 dla 3 przedziału ma być na +5 a nie na −5
26 paź 11:02
5-latek: Hajtowy Funkcje stale narysowales odwrotnie
26 paź 11:03
5-latek: No to teraz bella wyznacz przedzialy dla 2 funkcji
26 paź 11:06
Hajtowy:

Chyba wiesz o co chodzi

1 przedział − czerwony − ma być otwarty
2 przedział − niebieski − ma być najpierw domknięty, później otwarty
3 przedział − zielony − ma być domknięty
26 paź 11:07