nie rozumiem rozwiązania przykładu 5.1 (3) http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=Analiza_matematyczna_1/%C4%86wiczenia_5:_Obliczanie_granic
| |||||||||||||||||
bo jak dla mnie to limn→∞ | |||||||||||||||||
|
| 1 | |
→0 | |
| 4n |
| 3 | ||
3*( | )n→0 | |
| 4 |
| 1 | ||
2*( | )n → 0 | |
| 2 |
| 3 | ||
( | )n → 0 | |
| 4 |
| 1 | ||
czyli do czego to zmierza bo wg mnie to do | czyli nie mam pojęcia do czego ( | |
| 0 |
takie granice np. a/0 to będziesz często liczył dla granic funkcji.
| 2 | ||
przykład: | ||
| (0.1)n |
| 2 | |
| 0.000000001 |
| 2 | |
| 0.000000000001 |
| a | a*c | |||
korzystając z tego,że: | = | |||
| b/c | b |
| 2 | 2*100000000...00 | ||
= | czyli jak widać ta granica zmierza do +∞ | ||
| 0.00000000...0001 | 1 |
| 1 | ||
mam napisać że | →∞ ? | |
| 0 |
| 1 | ||
=[ | ]=+∞ | |
| 0+ |
| 1 | ||
dla x→0 nie wiadomo czy | zmierza do − czy + ∞ | |
| x |
| 1 | 1 | |||
limx→0− | =[ | =−∞ | ||
| x | 0− |
muszę to jeszcze ogarnąć bo dużo tego jest (tych nowych rzeczy)