funkcja
monia: Mam takie zadanko:
korporacja Multi−Taxi proponuje klientowi następujące zasady usługi − za pierwszy kilometr
4,20zł , a za każdy następny 1,60zł. konkurencyjna korporacja Trans−Taxi proponuje za każdy
kilometr 2,90zł. Niech p oznacza liczbę przejechanych kilometrów p∊N+, zaś k koszt usługi w
złotych. zapisz wzór funkcji opisującej koszt usługi w zależności od liczby przejechanych
kilometrów dla każdej z powyższych korporacji.
czy mógłby mi ktoś pomóc ustalić wzór dla korporacji Multi Taxi, bo dla Multi−Taxi wydaje mi
się, że będzie k = 2,90p
26 paź 08:43
5-latek: Wzor funkcji masz napisac a nie koszty ,
Funkcje zapisuje sie zazwyczaj za pomoca litery y = cos tam lub f(po czyms tam) =
Wiec dla Trans −taxi f(p)=2,90p tu masz OK
Dla Multi−taxi f(p)=4,20+1,60p
26 paź 08:58
monia: no też tak myślałam, ale co jeśli ktoś przejedzie jeden kilometr? to wtedy powinien zapłacić
tylko 4,20 a korzystając z tego wzoru to 4,20 + 1,60 * 1 = 5,80
26 paź 09:01
daras: p−1
26 paź 09:58