.
asdf:

Witam, prawdopodobienstwo:
Z odcinka <0,1> wybieramy losowo dwie liczby: p i q. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze rownanie
x
2 + px + q = 0 ma dwa różne pierwiastki?
Ω = <0,1> x <0,1> = kwadrat
| | p2 | |
P(A) = Δ > 0 ⇒ p2 − 4q > 0 ⇒ q < |
| |
| | 4 | |
| | p2 | | p3 | | 1 | |
w takim razie będzie to ∫01 |
| dp = |
| | 10 = |
| − 0 = |
| | 4 | | 12 | | 12 | |
tak?
26 paź 00:44
Trivial: Wygląda OK.
26 paź 00:56
asdf: dzieki
26 paź 01:00
asdf: Dany jest rozkład:
xi || 3 || 4 || 5 || 9
pi ||0.1||0.1 || 0.2|| 0.6
Obliczyć P(√X ≤ 2)
z dziedziny: X ≥ 0, czyli:
P(√X ≤ 2) = P( 0 ≤ √X ≤ 2) = P(0 ≤ X ≤ 4) = F(4+0) − F(0) = 0.2
ok?
26 paź 02:04
asdf: chodzi mi o warunek z zerem, bo jeżeli miałbym atom xk = −4, to F(0) i tak będzie sumował dla
pk, w takim przypadku nalezy odrzucić te rozwiązania dla F(0) < 0? (tak jak zrobiłem), czy
sam warunek:
P(√X ≤ 2) = P(X ≤ 4) [bez ograniczenia z dołu]
26 paź 02:07
Trivial:
Przecież F(0) = 0.
Poza tym ja nie wiem co kombinujesz. Można przecież napisać:
P[√X ≤ 2] = P[X ≤ 4] = 0.1 + 0.1 = 0.2
26 paź 02:11
asdf: wiem, że F(0) = 0, ale jakbym miał przypadek dla F(0) ≠ 0 to przedział wyglądałby z
ograniczeniem z dołu czy nie?
26 paź 02:14
Trivial: Dobre pytanie. Nie wiem.
26 paź 02:15
asdf:
26 paź 02:21
asdf: Mam takie zadanie:
Wyznaczyc stałą k, aby funkcja F(x) była dystrybuantą zmiennej losowej X typu ciągłego.
F(x) = { 0 dla x ≤ 2
| | 5 | |
{ 4(1 − |
| ) dla 2 ≤ x ≤ k |
| | x | |
{ 1 dla x > k
dalej mam napisane:
| | 20 | |
Funkcja gęstości dla takiej dystrybuanty ma postać f(x) = F'(x) = |
| |
| | x2 | |
skąd to się bierze?
26 paź 03:15
asdf:
chyba już wiem...
można to zrobić tak?:
dystrybuanta to całka dla funkcji gęstości, czyli pole te musi byc 1:
F(x) =
−∞∫
x f(x) dx = 1
| | 5 | | 1 | | −20 | |
F'(x) = f(x) ⇒ f(x) = (4(1− |
| ) )' = 4* (−5) * |
| = |
| |
| | x | | x2 | | x2 | |
więc:
| | −20 | | 20 | |
∫2k ( |
| dx = − |
| + 10 |
| | x2 | | k | |
Pole = 1, więc:
to jest ok?
26 paź 03:23
asdf: ?
26 paź 11:41
Krzysiek: F'(x)=20/x2
i musisz rozpisywać wszystko dla jakich 'x' F'(x)=20/x2
również ∫−∞∞f(x)=1 czyli
∫−∞∞f(x)=∫−∞2f(x)dx+∫2kf(x)dx+∫k∞f(x)dx=0+∫2kf(x)dx+0
26 paź 11:46
Krzysiek: poza tym,że F'(x)=20/x2 to dalej dobrze liczyłeś z tego co widzę.
26 paź 11:46
asdf: A no tak

Znak inny (pochodnych sie dawno nie liczyło

) Dzięki bardzo
26 paź 11:55