Wielomian
Blue: Oblicz wartość wielomianu w dla podanego argumentu x :
w(x) = (x−√3)(x+ √3)(x4 +3x2 +9)
x= √9 − pierwiastek 3−go stopnia.
Wyszło mi 702, ale to jest ponoć źle. Dlaczego?
25 paź 23:52
selol: Korzystając ze wzoru Różnica kwadratów − a2−b2=(a−b) x (a+b)
otrzymujemy
(x2−3)(x4+3x2+9) tu stosując wzór skróconego mnożenia na różnice sześcianów otrzymujemy
(x2)3 − 33= x6−27 = (3√9)6 − 27 = 92 − 27 = 81 − 27 = 54
26 paź 00:23
selol: oczywiście różnica kwadratów to a2−b2 nie wiem skąd wziął się ten minus przed a2
26 paź 00:24
irena_1:
To nie minus, tylko myślnik.
26 paź 08:13