liczba rozwiązań równania z parametrem
barbossa: Dane jest równanie mx
3 − (m+1)x
2 + 4mx = 0 z parametrem m m należy do R. 7badaj liczbę
rozwiązań równania ze względu na wartość parametru. Pomoże ktoś
25 paź 23:48
Bizon:
x[mx2−(m+1)x+4m]=0
... i teraz Δ
26 paź 00:06
barbossa: Tylko nie wiem jak ten x przed nawiasem wpływa na liczbę dozwiązań jak z delta >0 wyszedl mi
jakis przedzial to znaczy ze w tym przedziale ma 2 pierwiastki czy 3 ?
26 paź 00:08
barbossa: Rozwiazan
26 paź 00:09
5-latek: No 3 pierwiastki bo 2 pierwiastki ktore wyszly z Δ(nie liczylem) i trzeci x=0
masz tutaj iloczyn dwoch czynnikow jeden to x a drugi (mx2−(m+1)+4m)
Iloczyn 2 czynnikow =0 gdy pierwszy czynnik=0 lub drugi czynnik=0
26 paź 08:47