Nierownosc z wartoscia bewzgledna
Nutez: Nierownosc z wartoscia bewzgledna
(2|x|−1)2 ≤ 0 , jak zacząc?
25 paź 23:48
ICSP: | | 1 | | 1 | |
2|x| − 1 = 0 ⇒ |x| = |
| ⇒ x = ± |
| |
| | 2 | | 2 | |
25 paź 23:48
Nutez: (2|x|−1)2 ≤ 0 ,
2|x| −1 = 0
2|x| =1 |:2
|x| = 1/2
x = 1/2
x= −1/2
To jaki będzie zbior ktore spelniaja?
25 paź 23:52
barbossa: a2 >=0
25 paź 23:54
pigor: ..., np. tak :
(2|x|−1)2 ≤ 0 ⇔ (2|x|−1)
2< 0 lub (2|x|−1)
2= 0 ⇔
⇔ x∊∅ lub 2|x|−1=0 ⇔ ⇔ |x|=
12 ⇔
⇔
x= −12 lub
x= 12 ⇔
x∊{−12, 12} . ...
26 paź 00:23