rownania wykładnicze
sadol: rozwiązać równania
1) 4x−2 + 9 > 0
2 2x−2 + 1 > 0
25 paź 23:24
ICSP: x ∊ R w obydwu
25 paź 23:29
sadol: jiiiz rzeczywiście bez liczenia widać

dzięki
potrzebne mi to do zadania takowego
log(4
x−2+9) − log(2
x−2+1) ≥ 1 − log2
byłbyś może zainteresowany rozwiązaniem?
25 paź 23:39
ICSP: A co w nim trudnego ?
25 paź 23:42
sadol: w sumie to niewiele,
wyszły mi x1=4 i x2=16 i nie wiem jak zakończyć, to w końcu nierówność
25 paź 23:49
sadol: x2=4 oczywiście nie 16
25 paź 23:50
ICSP: x1 = x2 = 4 ?
25 paź 23:51
sadol: kiedy byłem jeszcze przy podstawieniu t wyszły mi przedziały na osi, które jakoś by się
zgadzały, nie wiem czy mogę po prostu wyliczyć x z podstawienia i zrobić identyczną oś
25 paź 23:52
sadol: fuck, nie x1=2, x2=4
25 paź 23:52
sadol: przy t wyszly przedziały (−∞, 4) suma (16, +∞),
25 paź 23:54
ICSP: (2x − 4)(2x − 16) ≥ 0 ⇒ x ∊ (− ∞ ; 2] ∪ [4 ; + ∞)
25 paź 23:56