Trzy pierwiastki wielomianu W(x) trzeciego stopnia o współczynnikach całkowitych
maturzysta: Trzy pierwiastki wielomianu W(x) trzeciego stopnia o współczynnikach całkowitych tworzą ciag
arytmetyczny. Suma tych pierwiastkow jest rowna 21 a ich iloczyn 315.
a) Oblicz pierwiastki wielomianu W
b) Wykaż, ze dla kazdej liczby nieparzystej x wielomian W przyjmuje wartość podzielną przez 48
kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac.
czy z "ciągów" dało by rade to policzyc? kombinuje ale nie mam wogole konceptu, pomoze ktos?
25 paź 22:46
Saizou : trochę dużo roboty jest z tym zadaniem bo trzeba rozpatrzeć 3 przypadki
W(x)=a(x−x1)(x−x2)(x−x3) bo ma 3 pierwiastki x1, x2, x3
I (x1,x2,x3)
z własności ciągu mamy
2*x2=x1+x2
z wiadomości z treści mamy
x1+x2+x3=21
x1*x2*x3=315
II (x1,x3,x2)
z własności
2*x3=x1+x2 i tak samo z treści jak w przypadku I
III (x3,x1,x2)
z własności
2x1=x2+x3 i tak samo z treści jak w przypadku I
i za każdym razem trzeba obliczyć układ równań
b)
W(2n−1)=48t, t∊C i n∊N+
25 paź 22:57
Saizou : pewno idzie z wzorów Viete'a dla równania 3 stopnia, ale ich nie znam
25 paź 22:58
25 paź 22:59
Mila:
w(x)=m*(x−a)*(x−b)*(x−c)
a,b,c ∊C i tworza c.a
2b=a+c
a+b+c=21
abc=315
⇔3b=21⇔b=7
a+c=14⇔c=14−a
a*7*(14−a)=315
−a2+14a−45=0⇔a=5 lub a=9
No to licz sobie dalej sam.
25 paź 23:01
Saizou : to nie trzeba rozpatrzeć 3 przypadków
(a,b,c)
(a,c,b)
(b,a,c)

inne wersje były by tylko powtórzeniem
25 paź 23:03
Mila:
Iloczyn jest przemienny, suma jest przemienna.
Można 2 ciągi rozważyć rosnący, malejacy.
25 paź 23:06
Saizou : to bym sobie utrudnił
25 paź 23:09