oblicz wspolczynniki m i n wielomianu okreslonego wzorem
maturzysta: oblicz wspolczynniki m i n wielomianu okreslonego wzorem
W(x)=2x3+mx2−3x−n, podzielnego przez wielomian P(x)=x, wiedząc, że suma wszystkich
pierwiastkow wielomianu W jest równa 5
25 paź 22:31
ICSP: Skoro x | W(x) to a
0 = 0 ⇒ n = 0
| | −m | |
Dodatkowo ze wzorów Viete'a x1 + x2 + x3 = |
| |
| | 2 | |
czyli
n = 0
m = −10
25 paź 22:32
Saizou : bez wzorów Viete'a dla wielomianu 3 stopnia
W(0)=0→n=0
W(x)=2x
3+mx
2−3x
2x
3+mx
2−3x=0
x(2x
2+mx−3)=0
Δ≥0
m
2+24≥0 zawsze m∊R
zatem mamy dwa pierwiastki równania kwadratowego
x
1+x
2+x
3=5 i x
3=0
x
1+x
2=5 i teraz z wzorów Viete'a dla równania kwadratowego
m=−10
25 paź 22:41