Wykresy funkcji
Julka : Dla jakich wartości parametru m wykresy funkcji y=mx+2 i y=0.5x nie przecinają się?
c) m= 2
d) m= 0
Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
25 paź 22:18
ICSP: a kiedy wykresy dwóch funkcji liniowych się nie przecinaja (dwóch prostych) ?
Gdy te proste są równoległe
Kiedy dwie proste w postaci y = ax + b są równoległe ?
Gdy ich współczynniki kierunkowe są takie same !
Zatem a1 = a2
a1 = m
a2 = 0,5
a1 = a2 ⇒ m = 0,5 ⇒ b
25 paź 22:23
Saizou : proste się nie przecinają kiedy są równoległe i mają różne współczynniki b, zatem
| | 1 | |
m= |
| oraz 2≠0, zatem proste się nie przecinają dla m=0,5 |
| | 2 | |
25 paź 22:23