Ciągi
Kataleja: Liczby x−1,2x,x+3 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. oblicz x
25 paź 22:11
Saizou : z własności ciągu arytmetycznego mamy
2*2x=x−1+x+3
4x=2x+2
2x=2
x=1
(0,2,4)
25 paź 22:12
...:
b−a=c−b
25 paź 22:14
...: gdzie a − 1 wyraz ciagu b − drugi c− trzeci
25 paź 22:15
Kataleja: Super dziękuję bardzo
25 paź 22:16
Kataleja: suma dziesięciu wyrazów początkowych pewnego ciągu geometrycznego o ilorazie q=2 wynosi 341.
Oblicz pierwszy wyraz tego ciągu.
25 paź 22:22
...: znasz wzor na sume n poczatkowych wyrazow c.geo ?
25 paź 22:23
Kataleja: An=a1*qn−1

?
25 paź 22:25
Saizou : niech
a
1=x
a
2=x*q=2x
a
3*x*q
2=4x
.....
a
10=x*q
9=512x
S
10=x+2x+4x+....+512x =341
oblicz x

i nie potrzeba wzoru na sumę, ale on dużo ułatwia
25 paź 22:26
Kataleja: Nie pojmuję tego choć staram się jak mogę
25 paź 22:28
Saizou : gdy podstawisz dane to otrzymasz a
1
ja pokazałem sposób bez wzoru
wiemy że każdy kolejny wyraz powstaje poprzez przemnożenie przez q poprzedzającego go wyrazu
a
1=x
a
2=xq
a
3=a
2*q=xq*q=xq
2
a
4=a
3*q=xq
2*q=xq
3
a
5=a
4*q=xq
4
......
zauważmy że
a
n=a
1*q
n−1
czyli sumując te wyrazy
S
10=x+xq+xq
2+xq
3+xq
4+xq
5+xq
6+x
7+xq
8+xq
9
S
10=x+2x+4x+8x+16x+32x+64x+128x+256x+512x
341=1023x
licząc wzorem
341=a
1*1023
25 paź 22:37
Kataleja: Wydaje mi się że zaczynam to łapać spróbuję zrobić kilka podobnych zadań...
25 paź 22:48
Kataleja: idzie mi nieźle. Dziękuję
25 paź 23:28
Kataleja: dany jest ciąg o wyrazie ogolnym;
a)którym wyrazem tego ciągu jest liczba1?
b)ile wyrazów dodatnich ma ten ciąg?
26 paź 00:06
5-latek: jesli napiszesz wyraz ogolny an
to dla podpunktu a) an=1 natomiast dla podpunktu b) an>0
26 paź 00:24
Kataleja: dany jest ciąg o wyrazie ogolnym; an=7−2 n5
a)którym wyrazem tego ciągu jest liczba1?
b)ile wyrazów dodatnich ma ten ciąg?
26 paź 00:39
5-latek: | | 2n | |
a)7− |
| =1 i rozwiaz to rownanie |
| | 5 | |
| | 2n | |
b) 7− |
| >0 i rozwiaz ta nierownosc |
| | 5 | |
26 paź 08:27