wykres
srogie_piguły: mam polecenie
Narysować wykres funkcji y= ||3√3 −x| − √3|
Pierwsze co mi przychodzi na myśl to zamienić postać funkcji na
y=||x−3√3|−√3|
wtedy narysować wykres |x|, przesunąć go o wektor (3√3, −√3)
nie wiem czy do tego momentu robię dobrze, proszę o rade. Jeśli tak, i mam już wykres |x−3√3|
− √3. zostaje ostatnia wartość bezwzględna. co dalej?
25 paź 22:09
Saizou :

rysujesz
f(x)=−x+3
√3
nakładasz wartość bezwzględną
l−x+3
√3l
przesuwasz o −
√3 jednostek w dół
l−x+3
√3l−
√3
nakładasz na to wartość bezwzględną
ll−x+3
√3l−
√3l
25 paź 22:16
25 paź 22:18