Jaką liczbę otrzymamy?
Julka : Jeżeli do kwadratu pewnej liczby całkowitej dodatniej dodamy tę liczbę, to otrzymamy 380. A ile
otrzymamy gdy tę liczbę odejmiemy od jej kwadratu? Proszę o rozwiązanie na poziomie gimnazjum.
25 paź 21:43
matyk: a− liczba
a2+a=380 ⇒a(a+1)=380 (iloczyn dwóch kolejnych liczb ma dać 380) zgadujemy, że to 19.
a2−a=? ⇒192−19=361−19=342
Odp.342
25 paź 21:48
MQ: Bez zgadywania:
a2+a=380
a2+a−380=0
Δ=1521
√Δ=39
Dwa rozwiązania:
a1=−20
a2=19
25 paź 21:54
matyk: MQ to na poziom gimnazjum nie wygląda
25 paź 21:57
MQ: To w gimnazjum nie ma równania kwadratowego?
25 paź 21:58
Piotr 10: Nie ma
25 paź 21:58
Saizou : no to proste grupowanie

a
2+a=380
a
2+a−380=0
a
2+20a−19a−380=0
a
(a+20)−19
(a+20)=0
(a−19)
(a+20)=0 iloczyn dwóch liczb jest równy zero kiedy jeden z czynników jest zerem
a−19=0 lub a+20=0
a=19 a=−20
25 paź 21:59
MQ: To czego w tym gimnazjum uczą? Liczenia na palcach?
Swoją drogą podałem dwa rozwiązania, a w zadaniu chodziło tylko o liczbę dodatnią −− tak więc
tylko 19.
25 paź 22:01