Funkcja
Radek:
Funkcja f(x)=ax
2+bx+c jest malejąca w przedziale (−
∞,3) i rosnąca (3,
∞) Wierzchołek paraboli
będącej wykresem funkcji f nalezy do prostej y=−2x+2
Znajdź wzór funkcji
−b=6a
b=−6a
b=−1
ale jak znaleść c ?
25 paź 21:40
Godzio:
Wierzchołek p = 3 (x)
y = − 2 * 3 + 2 = −4 = q
f(x) = (x − p)2 + q = ...
I masz wszystko
25 paź 21:47
...: Tee... Marian.
Jak z b=−6a wyszlo Ci b=−1 ?
To jest "proporcja" −− > podstaw znany p wierzcholka do prostej .. y=−4 czyli
W(3;−4)
Sprobuj dalej samemu
25 paź 21:48
Radek:
Nie jestem Marian !
25 paź 22:00