Nierówność wymierna
Angella: Dobry wieczór
mam nierówność
7(x−2)(x−3) + 9x−3 ≤ −1
wynik wychodzi mi sprzeczny z odpowiedzią, a więc czy mógłby ktoś rozwiązać bez sugestii? podam
czy odpowiedź się zgadza z moją jc
z góry dzięki
25 paź 21:19
Angella: może ktoś jednak? podpowiedz: powinny wyjsc dwa przedziały w tym jeden obustronnie zamkniety,
drugi otwarty.
A jesli komus się nie chce do końca to prosiłbym o podanie przynajmniej miejsc zerowych jakie
wyszly bo tutaj mam różnice z odpowiedzią
25 paź 21:31
krystek: zapiszswoje rozw , poprawię
D=R/{2,3}
25 paź 21:33
ICSP: x ∊ [−5 ; 1] ∪ (2;3)
25 paź 21:34
Angella: strasznie długo tu rozpisywać, podam moze jednak moje rozwiązanie
x∊ <−1,5> suma (2,3)
rozwiązanie w odpowiedzi
x∊<−5,1> suma (2,3)
25 paź 21:36
Angella: hm.. rozwiążę jeszcze raz, dzięki za odpowiedzi
25 paź 21:37
Edyta:
dziedzina
(x−2)(x−3)≠0 i (x−3)≠0
x≠2 i x≠3
D: x∊R/{2,3}
odp. <−5,1>∪(2,3)
25 paź 21:40
Edyta:
po przekształceniach szukasz rozwiązania dla
x2+4x−5≤0 ⋀ x2−5x+6>0 ⋁ x2+4x−5≥0 ⋀ x2−5x+6<0
nie chce mi się całego pisać
25 paź 21:43
Hajtowy: | 7 | | 9 | |
| + |
| + 1 ≤ 0 |
| (x−2)(x−3) | | x−3 | |
| 7+9(x−2)+(x−2)(x−3) | |
| ≤ 0 |
| (x−2)(x−3) | |
| 7+9x−18+x2−5x+6 | |
| ≤ 0 |
| (x−2)(x−3) | |
x
2+4x−5 ⇒ Δ=36
x
1=−5
x
2=1
D=R−{2,3}
U{(x+5)(x−1)}{(x−2)(x−3) ≤ 0
Odp. x∊<−5,1> suma (2,3)
25 paź 21:46
Hajtowy:
Odp. x∊<−5,1> suma (2,3)
Wiadomo skąd?
25 paź 21:47
Hajtowy: Odp. x∊<−5,1> ∪ (2,3)
25 paź 21:47
Janek191:
| 7 | | 9 | |
| + |
| ≤ − 1 |
| ( x − 2)*( x − 3) | | x − 3 | |
| 7 | | 9*( x −2) | | ( x −2)*( x − 3) | |
| + |
| ≤ − |
| |
| ( x −2)*( x −3) | | ( x −2)*(x −3) | | ( x −2)*( x −3) | |
| 7 + 9x − 18 | | x2 −5 x + 6 | |
| + |
| ≤ 0 |
| ( x −2)((x −3) | | ( x −2)*(x − 3) | |
| x2 + 4x − 5 | |
| ≤ 0 |
| ( x −2)*( x − 3) | |
| ( x + 5)*( x − 1) | |
| ≤ 0 |
| ( x − 2)*( x − 3) | |
( x + 5)*( x − 1)*( x − 2)*( x − 3) ≤ 0
Szkicujemy wykres funkcji f(x) = ( x + 5)*( x − 1)*( x − 2)*( x − 3)
i odczytujemy rozwiązanie:
x ∊ < − 5; 1 > ∪ < 2 ; 3 >
=======================
25 paź 21:55
Janek191:
| 7 | | 9 | |
| + |
| ≤ − 1 |
| ( x − 2)*( x − 3) | | x − 3 | |
| 7 | | 9*( x −2) | | ( x −2)*( x − 3) | |
| + |
| ≤ − |
| |
| ( x −2)*( x −3) | | ( x −2)*(x −3) | | ( x −2)*( x −3) | |
| 7 + 9x − 18 | | x2 −5 x + 6 | |
| + |
| ≤ 0 |
| ( x −2)((x −3) | | ( x −2)*(x − 3) | |
| x2 + 4x − 5 | |
| ≤ 0 |
| ( x −2)*( x − 3) | |
| ( x + 5)*( x − 1) | |
| ≤ 0 |
| ( x − 2)*( x − 3) | |
( x + 5)*( x − 1)*( x − 2)*( x − 3) ≤ 0
Szkicujemy wykres funkcji f(x) = ( x + 5)*( x − 1)*( x − 2)*( x − 3)
i odczytujemy rozwiązanie:
x ∊ < − 5; 1 > ∪ < 2 ; 3 >
=======================
25 paź 21:56
Janek191:
Poprawka − zapomniałem, że x ≠ 2 i x ≠ 3

Odp. x ∊ , − 5 ; 1 > ∪ ( 2 ;3 )
========================
25 paź 22:00
Angella: mój błąd rachunkowy, x
2 −4x−5 mi wychodziło

dzięki
25 paź 22:00
Janek191:
Poprawka − zapomniałem, że x ≠ 2 i x ≠ 3

Odp. x ∊ , − 5 ; 1 > ∪ ( 2 ;3 )
========================
25 paź 22:01