Prosze o podpowiedz do zadania..
...: √x+2√x−1+
√x−2√x−1=x−1
Nie mam pojęcia jak za to się zabrać..

Nie widzę tego.
Prosiłbym o jakąś podpowiedź..
nie wiem czy dobrze ale z załozen wychodzi ze x≥1
Na początek chciałem podniesć obustronie |()
2
25 paź 21:14
Saizou : tam na pewno jest pod pierwiastkami
−1
25 paź 21:16
...: Na 10000000000000%
25 paź 21:19
ICSP: x + 2
√x−1 = x − 1 + 2
√x−1 + 1 = (
√x−1 + 1)
2 gdy x ≥ − 1
Drugie analogicznie
25 paź 21:21
ICSP: gdy x ≥ 1 Oczywiście
25 paź 21:22
...: Rozumiem ze na poczatek tak jak mowilem ? Podnosimy do kwadratu cale rownanie?
jesli tak to co mam zrobic z (a+b)=a
2 +
2ab + b
2
2ab = 2* x+2
√x−1 * x−2
√x−1
Kurna.. dzis juz nie mysle..

(
√x−1+1)
2+2(
√x−1+1)
2(
√x+1−1)
2+(
√x+1−1)
2=(x−1)
2 tak bedzie?
25 paź 21:39
...: ?
25 paź 21:48
...: podpowie ktoś, bo ICSP chyba nie ma już..
25 paź 22:02
MQ: W środkowym członie po lewej nie ma podnoszenia do kwadratu.
25 paź 22:05
...: Nadal nie widzę... Oczy mi się skoślawiły na tym przykładzie..

Moglby ktos rozwiązac. ? Bylbym wdzieczny, bo nie dam rady tego zrobic.. Nie ten przyklad..
25 paź 22:11
...: Znaczy widze ze tam nie ma podnoszenia do 2
25 paź 22:11
MQ:
(√x−1+1)2+2(√x−1+1)(√x−1−1)+(√x−1−1)2=(x−1)2
25 paź 22:13
...: I co z tym dalej robimy bo do tego tez doszedlem. ?
25 paź 22:18
MQ: No, wymnożyć, poredukować i coś wyjdzie.
25 paź 22:19
Aga1.: Coś nie tak, spójrzcie na pierwszy post.
25 paź 22:20
...: Ja pierdziele, wymnożyc itd tez moge ale z tym przykladem juz szalu dostaje i nie widze juz nic
dlatego prosilem o pomoc, zeby ktos to rozwiazal dalej, bo nie widze za co sie zabrac.
Co jest nie tak?
25 paź 22:22
ICSP: √(√x−1 − 1)2 + √(√x−1 + 1)2 = x − 1
|√x−1 − 1| + |√x−1 + 1| = x − 1
|√x−1 − 1| + √x−1 + 1 = x − 1
|√x−1 − 1| = x − √x−1 − 2
Dwa przypadki :
1o Gdy x > 2
2o Gdy x ≤ 2 oraz x ≥ 1
25 paź 22:26
...: a napisalbys skad te przypadki wziales jesli chodzi o x>2 i x ≤2 , bo z tym x≥1 to wiem
Wielkie dzieki ! zapomnialem od masy pierwiastkow ze to co pod pierwiastkiem to wart. bez.

oo
A od razu sie zabieralem do zalozen i to zaznaczylem..
Chyba pora się wyspać..
25 paź 22:32
ICSP: |a| = a gdy a > 0 ⇒ √x−1 − 1 > 0 ⇒ x > 2
25 paź 22:33
...: dobra wiem juz..
Chyba bez roznicy jesli rozpatrze na przypadki x≥2 i x ∊ <1,2)
25 paź 22:41
ICSP: Bez różnicy
25 paź 22:44
...: wynik powinien wyjsc 5, zaraz zobacze czy wyjdzie mi tak..
25 paź 22:46
...: kurna.. coś nie tak...
25 paź 22:51
ICSP: Jutro koło 13 to zrobię
25 paź 22:54
...: Zaraz sie zalamie psychicznie.. takiego banału nie moge zrobic.. Chyba mi wystarczy na dziś..
Ale chcialbym miec to za soba.. Rozwiazalbys mi to jesli mozesz?
25 paź 22:55
...: Dobra, będę czekac wtedy. Dzieki, Dobranoc
25 paź 22:55
...: Dobra mam już. Błąd przy liczeniu.
..... −1 = x − 2
...... = x − 3 (wg mnie to 3?! hahah)
Wazne ze znalazlem i potem wychodzi elegancko
x2 − 6x + 5 → (x−5)(x−1)
z czego x=1 odrzucamy ? Dobrze mówię ? i zostaje nasze 5 !
w zał. mamy ze x≥1, czyli 1 tez jest wynikiem ?
Dzieki raz jeszcze i jutro juz sie nie fatyguj. Moze z jakims innym zadaniem bede mial problem
to sie oodezwe tutaj.
25 paź 23:01
ICSP: x = 1 nie jest rozwiązaniem tego równania
25 paź 23:03
Tales: No wiem ze nie jest ale skoro w zal. nie ma nic o tym ze x∉1 to jak to. ?
25 paź 23:20
ICSP: Widocznie gdzieś licząc popełniłeś błąd.
Może 1 nie należy do przedziału który aktualnie rozpatrujesz. Może nieuważnie podniosłeś do
kwadratu i dostałeś więcej rozwiązań.
25 paź 23:26
Tales: Wszystko dobrze policzylem. Sprawdzalem. Juz wiem. Mialem tak nagryzdane na kartxe ze to
Co wyliczylem czyli x={1,5} to nie zauwazylem ze to sa wyniki z przedzialu x≥2.
Wazne ze juz wszystko jasne mimo balaganu w glowie..

Dzieki raz jeszcze za pomoc.
25 paź 23:30