Punkty A,B i C należą do wykresu...
marlena: Punkty A(−3,a) , B (1− {5} , b) i C(c,24) należą do wykresu funkcji f(x)=2\3 x do kwadratu.
Wyznacz wartości a , b i c
25 paź 21:14
Edyta:
rozumiem, że chodzi o taką funkcję
jeśli punkty należą do wykresu funkcji, to spełniają jej równanie, więc podstawiasz odpowiednie
wartości za f(x) i x i wyliczasz:
pozostałe analogicznie
25 paź 21:26
marlena: już mam:
a=6
c=36
b= mi wyszły pierwiastki: jak to?
25 paź 21:37
Aga1.: c
2=36
c=6 lub c=−6.
25 paź 21:41
marlena: czyli b=24,bo cos mi sie nie zgadza
25 paź 22:06
25 paź 22:17