Rzędna i odcięta
marlena: Wsród podanych funkcji wskaż tę , dla której odległosc od osi x punktu o odciętej x=1
należącego do wykresu tej funkcji jest największa:
A. y= − 2/3 x2
B.y=−1/2 x2
C.y=0,2 x2
D. y =1/9 x2
25 paź 21:03
marlena: odp. D?
pomocy?
25 paź 21:38
Janek191:
Odp. a)
bo
| | 2 | | 2 | |
dla x = 1 jest y = − |
| *12 = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
====================
W b) mamy
dla x = 1 jest y = − 0,5*1
2 = − 0,5
W c) mamy
dla x = 1 jest y = 0,2*1
2 = 0,2
W d) mamy
| | 1 | | 1 | |
dla x = 1 jest y = |
| *12 = |
| |
| | 9 | | 9 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d − odległość punktu o odciętej x = 1 od osi X
25 paź 22:26
Janek191:
Odp. a)
bo
| | 2 | | 2 | |
dla x = 1 jest y = − |
| *12 = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
====================
W b) mamy
dla x = 1 jest y = − 0,5*1
2 = − 0,5
W c) mamy
dla x = 1 jest y = 0,2*1
2 = 0,2
W d) mamy
| | 1 | | 1 | |
dla x = 1 jest y = |
| *12 = |
| |
| | 9 | | 9 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d − odległość punktu o odciętej x = 1 od osi X
25 paź 22:26