wykaż, że
xxxxx: Wykaż, że jeżeli α≠ { π4 + kx } dla k=C, to
tg (π4 + α) = 1 + sin2αcos2α
25 paź 21:00
xxxxx: pomoże ktoś?
25 paź 21:25
ICSP: Zacznę sobie od prawej strony :
| 1 + sin2x | | (sinx + cosx)2 | |
| = |
| = |
| cos2x | | (cosx + sinx)(cosx − sinx) | |
| | sinx + cosx | | | | π | |
= |
| = |
| = tg(x + |
| ) |
| | cosx + sinx | | | | 4 | |
Przydatne wzory :
sin(x+y) = sinxcosy + cosxsiny
cos(x+y) = cosxcosy − sinxsiny
| | √2 | |
oraz sin45 = cos45 = |
| |
| | 2 | |
25 paź 21:28
ICSP: W drugiej linijce powinno być
| | sinx + cosx | |
= |
| |
| | cosx − sinx | |
25 paź 21:30