Prawdopodobieństwo
Ania: Niech A oznacza zdarzenie, że rodzina ma samochód, B1 B2, B3, oznaczają odpowiednio zdarzenia,
że roczny dochód rodziny jest niższy niż 20 tys. zł, od 20 – 40 tys. zł i powyżej 20 tys. zł.
Znane są prawdopodobieństwa P(A) = 0.5, P(B2) = 0.4, P(B3) = 0.1, P(B1|A) = 0.25, P(B2 i A) =
0.3. Jakie jest prawdopodobieństwo, że rodzina:
a) ma samochód lub dochód wyższy niż 40 tys. zł,
b) nie ma samochodu, jeśli wiadomo, że dochody w tej rodzinie są od 20 do 40 tys. zł?
Czy to zdarzenie nie jest czasem 'zbugowane'? Zdarzenie B2 zawiera się w zdarzeniu B3, a
prawdpodobieństwo B3 jest mniejsze od B2...
25 paź 20:56
Aga1.: a nie powinno być powyżej 40tys?
25 paź 21:18
Ania: A zeszycie zadań, mam że 20. Logiczne jest, że powinno być 40, no ale wtedy mam kolejny
problem.
Skoro P(B2)=0.4,P(B3)=0.1 to P(B1)=0.5 to B1,B2 i B3 są parami rozłączne i stanowią podział
wszystkich ludzi.No więc mam obliczyć zdarzenie P(A∪B3)=P(A)+P(B3)−P(A∩B3),
A P(A∩B3)=1−P(A∩B2)−P(A∩B1)=1−0.3−P(A)*P(B1|A)=1−0.3−0.125=0.575.
P(A∪B3)=P(A)+P(B3)−P(A∩B3)=0.5+0.1−0.575=0.025, co się nie wydaje najnaturalniejsze...
25 paź 21:25
Ania: Bo jest źle, przepraszam, powinno być P(A∩B3)=P(A)−P(A∩B2)−P(A∩B1)
25 paź 21:26