prosze o szybka pomoc!!!!!!!!!!
tyty: rozłoż na czynniki:
a
4−2=0


?
25 paź 20:39
ICSP: = (a − 4√2)(a + 4√2)(a2 + √2)
25 paź 20:40
tyty: bo (a
2)
2 a 2

? jak będzie?
25 paź 20:41
ICSP: 2 = (√2)2
25 paź 20:42
tyty: nie rozumiem.. skoro (√2)2 to jakim cudem w rozkładzie się nagle znajduje pierwiastrek z 4?
25 paź 20:47
ICSP: bo a2 − √2 = (a)2 − (4√2)2
25 paź 20:48
tyty: ale tam mamy a4
25 paź 20:49
tyty: a dobra rozumiem
25 paź 20:49
Aga1.: a4−2=(a2)2−(√2)2=(a2−√2)(a2+√2)=(a2−(4√2)2)(a2+√2)=
(a−4√2)(a+4√2)(a2+√2)
25 paź 20:52
tyty: albo nie.. bo patrsz dlaczego (4√2)2 mnożąc to nie wyjdzie w cale pierwiastek z dwóch..
25 paź 20:52
Aga1.: (4√2)2=(21/4)2=21/2=√2
25 paź 20:58