pROCENTY
Marek POMOCY!!!!: Pewną kwotę wpłacono do banku na lokatę roczną oprocetowaną 3,5% w skali roku. Od dopisanych po
roku odsetek bank odprowadził podatek w wysokości 14 zl. Jaką kwotę umieszczono na lokacie ,
jezeli podatek od odsetek wynosił 20%?
6 paź 15:15
anet: ja bym to zrobiła ze wzoru :
d=k*t*p100
gdzie
d − odsetki
k − kapitał
t − czas = 1 rok
p − procent = 3,5
d= 3,5k100 / *100
100d = 3,5k
teraz obliczam d:
20100 *d = 14
d= 70
podstawiam do powyższego :
100d = 3,5 k czyli 700= 3,5 k
k=2000
6 paź 15:49
Marek POMOCY!!!!: Tylko skąd te 2000?
tam wychdzi raczej 200
6 paź 15:56
anet: aj. podstawiasz do tego 100d = 3,5k
100*70 = 3,5 k
teraz k= 2000
6 paź 16:04