wykres funkcji
ania: | | a | |
Oblicz odległość między punktami przecięcia prostej y=2x z hiperbolą y= |
| |
| | x | |
25 paź 20:27
25 paź 20:33
25 paź 20:41
Aga1.:

d=2
√5
25 paź 20:45
ania: ja też mam tak narysowane. Aga1 a jak to obliczyłaś?
25 paź 20:47
Aga1.: Masz punkty, które łatwo odczytać z wykresu.
(1,2) i (−1,−2)
Zastosuj wzór na odległość między dwoma punktami.
d=√(−1−1)2+(−2−2)2=√20=2√5
25 paź 20:56
ania: dzięki ! już doszłam stare Twierdzenie Pitagorasa sie zdało
25 paź 20:56
Aga1.: Też można.
25 paź 20:59
ania: 
a łatwiej jak dla mnie !
25 paź 21:01