.
Piotr 10: Z punktu P=(−2;0) poprowadzono styczne do okręgu x
2+y
2+4y+3=0. Znajdź równania tych stycznych
i oblicz sinus kąta ostrego, jakie one tworzą.
Wychodzą mi tutaj brzydkie liczby trochę:
x
2+(y+2)
2=1
S=(0;−2)
y=a(x+2)+0
ax−y+2a=0 równanie prostej stycznej do okręgu
I nie wiem czy dobrze to zrobiłem. Później jeszcze ten sinx muszę policzyć a mając takie ''a''
to będzie trochę ciężko w liczeniu tego
25 paź 20:10
Saizou :

m=2
√2
r=1
k
2+1=8
k=
√7
| | 1 | | √7 | |
PAPS=P{BPS}= |
| *√7*1= |
| |
| | 2 | | 2 | |
2
√2*sinα=1
sin2α=2sinαcosα
doliczamy cosinus mając wiedzę że 2α∊(0:90)
| | √2 | | √14 | | √7 | |
sin2α=2* |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
jak czegoś nie pomyliłem
25 paź 20:44
Piotr 10: A dobrze mam tamto wyliczone, co wcześniej napisałem
25 paź 20:46
MQ:
Muszę cię zmartwić −− mi tak samo wyszło, niestety.
25 paź 20:47
MQ: Oczywiście, pisałem o wyliczeniu "a".
25 paź 20:48
25 paź 20:48
Saizou : jak dla mnie
25 paź 20:49
Piotr 10: A jak myślicie, tym wzorem co podałem link wcześniej jakoś by dało radę czy nie za bardzo ?
25 paź 20:50
Saizou : pewno by dało, ale jak sam napisałeś, rachunki mogą być nieprzyjemne
25 paź 20:51
Saizou : a masz odp. to tego zadanka?
25 paź 20:51
Piotr 10: Ok. Dzięki Wam za pomoc
25 paź 20:52
Piotr 10: Właśnie nie mam odpowiedzi, mam arkusze maturalne od pani ze szkoły i powiedziała, że nie ma
też do nich odpowiedzi, więc tutaj piszę jak mi jakieś ''marne'' liczby wychodzą
25 paź 20:53
MQ: Wcale nie takie trudne −− bardzo ładnie się redukują niewymierności.
25 paź 20:55
Saizou : MQ użyłem trybu przypuszczającego

i chyba dobrze wyliczyłem, znaczy się wyniki zgadzają mi się z geogebrą
25 paź 20:57
Mila:
Wg oznaczeń na rysunku
Saizou
|PS|=2
√2, |SB|=1, PB
2=(2
√2)
2−1
2
|PB|
2=7⇔|PB|=
√7
w ΔSBP:
| | 1 | | √7 | | √7 | |
2sinα*cosα=2* |
| * |
| = |
| =sin(2α) |
| | 2√2 | | 2√2 | | 4 | |
25 paź 21:00
Saizou : można było skorzystać z funkcji trygonometrycznych dla trójkąta prostokątnego, a nie z jedynki
trygonometrycznej, w sumie na jedno wychodzi ale chyba łatwiej z trójkąta
25 paź 21:06
MQ:
| | √7 | |
Mnie ze wzoru na tg różnicy kątów wyszło tg2α= |
| |
| | 3 | |
α −− jak w Waszych oznaczeniach.
25 paź 21:16